Deze zomer komen de sportliefhebbers goed aan hun trekken. Eerst met het EK voetbal en daarna de Olympische Spelen. Als ondernemer kun je veel leren van deze topsporters. Veel eigenschappen van topsporters kun je als ondernemer namelijk heel goed gebruiken in je bedrijf. Lees 7 lessen die ondernemers van topsporters kunnen leren.
Doelen halen
Als olympisch sporter heb je maar één keer in de vier jaar de kans om op het hoogste niveau te schitteren. Het doel voor de sporter is heel duidelijk: in de zomer van 2016 in Rio schitteren. Om dit doel te kunnen halen zal een sporter al jaren van te voren beginnen met een trainingsschema (strategie) om het uiteindelijke doel te halen.
Als ondernemer is het belangrijk om je doelen duidelijk voor ogen te hebben en om een strategie te kiezen die er voor zorgt dat je je doelen kunt halen.
Focus
Alleen het doel bepalen en strategie hebben is niet voldoende. Voor een sporter is er overal verleiding. Een keertje uitgaan (Yuri van Gelder), een training overslaan, je niet aan je dieet houden enz enz. Om je aan je gekozen strategie te houden is het belangrijk om focus te hebben en te houden.
Ook als ondernemer is het belangrijk om de focus op je bedrijf te houden. Je kunt heel eenvoudig afgeleid worden door bijvoorbeeld Social Media of je smartphone.
Doorzetten
Voor een training in een lekker zonnetje is het natuurlijk niet moeilijk om gemotiveerd te raken. Maar wat doe je als het regent? Of sneeuwt. Sla je dan een training over of ga je toch voluit trainen? De sleutel is hier doorzetten. Ook als de omstandigheden niet makkelijk zijn.
Lange termijn denken
Een training op zich stelt niet veel voor met het oog op je doelen halen. Maar alle trainingen bij elkaar zorgen er wel voor dat een sporter zijn doelen behaalt. Elke dag weer een training zorgt er uiteindelijk voor dat je succes gaat boeken.
Hetzelfde geldt voor ondernemers. Eén blog maakt niet zo’n grote impact. Maar door consequent elke week te bloggen, zal je uiteindelijk succesvol worden.
Verantwoordelijkheid nemen
Henk Grol is een judoka die al een paar keer naast het goud heeft gegrepen op grote toernooien. Rio 2016 zouden zijn Spelen moeten worden. Helaas werd Henk vroegtijdig uitgeschakeld door een tegenstander waarvan hij, zoals hij zelf zegt, al 8 keer gewonnen had en één keer verloren. Normaal gesproken was zijn fout dat hij te enthousiast aan een wedstrijd begon en daarom had hij voor een andere strategie gekozen. Helaas werkte deze dus niet.
Maar in plaats van anderen de schuld te geven van het mislopen van goud, nam hij zelf de verantwoordelijkheid op zich. Geen excuses maar gewoon zelf de verantwoordelijkheid nemen.
Bekijk het interview van Henk Grol:
Ook als ondernemer ben je verantwoordelijk voor je bedrijf. Je kunt de schuld geven aan allerlei omstandigheden zoals de crisis. Maar een echte ondernemer zoekt niet naar excuses en pakt zelf de verantwoordelijkheid.
Goed voor je zelf zorgen
Als sporter moet je natuurlijk goed voor je lichaam zorgen. Hard trainen maar ook goed eten en goed slapen. Alles moet in balans zijn. Want naast hard werken moet er ook tijd voor rust en ontspanning zijn.
Als ondernemer moet je ook vaak hard werken. Maar naast hard werken is het ook belangrijk om regelmatig te ontspannen.
Je kunt het niet allemaal alleen
Elke grote sporter heeft één of meerdere coaches. Er is een heel team rondom de sporter. Waarom? Omdat een coach de best practices en de valkuilen van de sport kent. Hij of zij kan de sporter helpen om een stapje verder te gaan.
Ondernemers hebben vaak de neiging om alles alleen te doen. Maar is dit wel zo verstandig? Beter is het om een coach in te schakelen of een mastermind op te zetten om te brainstormen met anderen.
Zo zie je maar dat jij als ondernemer veel kan leren van topsport. Ondernemen is ook een vorm van topsport. Welke van de lessen ga jij als ondernemer gebruiken?
Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan op Social Media zodat jouw netwerk ook gebruik kan maken van deze kennis.
Leuk artikel, discipline en doorzettingsvermogen zijn inderdaad erg belangrijk, maar ik denk dat het ook nodig is om af en toe rust te nemen en jezelf iets te gunnen (ook topsporters trouwens).