Wil je een WordPress backup maken? Dan heb je verschillende mogelijkheden om dit te doen. Lees in dit artikel hoe je een WordPress backup maakt en waarom je er één moet maken.
Wat is een WordPress backup?
Een WordPress backup is een reservekopie van de WordPress website die je kan gebruiken mocht er iets fout gaan met de website. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je een virus op je WordPress website krijgt, de server crasht of dat er per ongeluk bestanden verdwenen zijn. Met een backup kun je je website weer opnieuw opbouwen. Met een goed plan hoef je dus geen data te verliezen of kun je het verlies in ieder geval minimaliseren.
Waarom je zelf een backup moet maken
Veel website eigenaren gaan er vanuit dat de provider de backup voor zijn rekening neemt. Vaak is dit ook het geval maar toch is het nodig om zelf (ook) een backup te maken en wel hierom:
- De backup van je provider kan corrupt zijn.
- De provider kan failliet gaan en dan kun je fluiten naar de backup
- Je hebt je backup snel nodig, bijvoorbeeld als je website gehackt is. In het weekend zijn de meeste providers niet bereikbaar en is het dus handig om zelf je website op te kunnen bouwen.
Waar moet je een backup van maken?
Een WordPress website bestaat uit 2 onderdelen waar een backup van gemaakt moet worden:
- De bestanden
- De database
Maak bij voorkeur een backup van de bestanden en van de database. Normaliter zullen de bestanden het minste veranderen. In de database staan al je teksten van de website, deze zal dus vaker veranderen.
Hoe maak je een WordPress backup?
Er zijn verschillende manieren om een WordPress backup te maken. Het is niet zo dat de één beter is dan de andere, je zult zelf moeten kijken wat je het makkelijkste vindt. 3 manieren om een backup te maken:
- Met behulp van een plugin; Er zijn verschillende gratis en betaalde plugins om een backup te maken. Voorbeelden zijn BackupBuddy, WordPress to Dropbox, BackupWordPress en BackWPup.
- Via je website controle paneel. De meeste controle panelen, zoals Direct Admin, Plesk en Cpanel, hebben de mogelijkheid om een backup te maken.
- Handmatig. Door gebruik te maken van FileZilla of een andere FTP client kun je de bestanden van je website veiligstellen. Met PHPMyAdmin kun je een kopie van je database maken. Lees ook dit artikel voor meer informatie.
Dit zijn de meest gebruikte manieren om een backup van je WordPress website te maken.
Hoe vaak moet je een WordPress backup maken?
De frequentie van het aantal backups is afhankelijk van je eigen behoefte. Hoe kritischer jouw data is hoe vaker je een backup moet maken. Als je bijvoorbeeld elke dag een nieuw artikel op je website plaatst en je maakt één keer in de maand een backup, dan kun je in het slechtste geval bijna één maand werk verliezen. In dit geval is het dus beter om elke dag een backup te maken zodat het verlies mee valt (maximaal 1 dag werk).
Waar bewaar je een backup?
Het beste is het om een backup op een andere plaats dan op de server waar de website op draait, te bewaren. Als de server niet bereikbaar is of crasht, kun je anders niet bij de backup. Waar kun je een backup dan wel bewaren?
- In de cloud, bijvoorbeeld in DropBox, op je Google Drive of een andere dienst
- Op je eigen computer
- Op een USB stick of andere verwisselbare schijf
- Op een andere server
Hoe lang bewaar je een backup?
Je zou denken dat je maar 1 backup hoeft te bewaren, dit zou genoeg moeten zijn om je website terug te zetten. Toch kan het lonen om meerdere backups te bewaren. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je backup niet goed is gemaakt of dat er een fout in de bestanden zit (bijvoorbeeld een virus). Als je dagelijks een backup maakt, is het een goed idee om één of meerdere wekelijkse backup te bewaren. Zo kun je altijd data terugzetten.
Werkt mijn backup?
En natuurlijk de belangrijkste vraag: “Werkt mijn backup?”. Dit zal je uit moeten testen, het is natuurlijk zonde als al je inspanningen voor niks blijken te zijn geweest. Het terugzetten van een backup kun je veilig uittesten door dit op je eigen computer te doen of op een aparte server.
Besteed je het onderhoud van je WordPress website liever uit aan een WordPress specialist? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.