Wat is een CMS? CMS staat voor Content Management Systeem en is een computer applicatie waarmee je digitale content kunt creeeren en aanpassen. Je kunt er met meerdere gebruikers op hetzelfde systeem samenwerken. Veel websites maken tegenwoordig gebruik van een CMS. WordPress is een voorbeeld van een open source CMS.
Wat kun je met een CMS?
Wat je met een CMS kunt doen is afhankelijk van het CMS, de configuratie van het CMS en van de rechten die je als gebruiker hebt. Voorbeelden van CMS functies zijn:
- Het aanmaken en beheren van pagina’s
- Het toevoegen van afbeeldingen en documenten
- Gebruikers aanmaken en rollen toewijzen
- Extra functionaliteit toevoegen in de vorm van uitbreidingsmodules (bijvoorbeeld bij WordPress plugins toevoegen)
Hoe werkt een CMS?
Een CMS is meestal een applicatie die via het internet te gebruiken is. Via een webbrowser log je in en kun je werken. De content die je bewerkt wordt in een database opgeslagen en de afbeeldingen en documenten worden op de webserver in aparte mappen opgeslagen. De vormgeving is gescheiden waardoor je de content eenvoudig in verschillende vormen kunt tonen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een website versie voor desktop, tablet en mobiel. Een zogenaamde responsive website.
Open source of closed source CMS
Er zijn 2 grote verschillende soorten CMS-en:
- Open source CMS-en
- Closed source CMS-en
Het verschil tussen beide zit voornamelijk in de manier van de licentie en de daarbij behorende kosten. Open source software is gratis, er zijn geen aanschaf- of licentiekosten verschuldigd en de broncode is vrij toegankelijk. Bij closes software betaal je wel aanschaf- en/ of licentiekosten en kun je niet bij de broncode. Bij closed software daarentegen kun je wel op ondersteuning van een leverancier rekenen.
Bekende CMS-en
Bekende CMS-en om een website mee te maken zijn:
- WordPress
- Joomla!
- Drupal
- Sharepoint
Voordelen van een CMS
- Je kunt zonder (veel) technische kennis de website content beheren
- Je kunt overal en altijd werken waar een internet aansluiting is
- Door de (gratis) uitbreidingen kun je bijna elk soort website maken
- Veel functionaliteit is er standaard al beschikbaar in het CMS
Nadelen van een CMS
- De basis is vaak eenvoudig neergezet maar als je meer functionaliteit wil, kom je toch snel weer bij een webdeveloper uit
- Een CMS heeft onderhoud nodig
- Veel mensen denken dat het CMS het verschil maakt om hoog in Google te komen. Dit is ten dele waar. Je zult zelf ook nog werk moeten verzetten.