Als plugin is Gutenberg er al een tijdje maar sinds WordPress versie 5.0 is Gutenberg onderdeel van WordPress geworden. Gutenberg is de nieuwe editor van WordPress waarmee je eenvoudiger, intuïtiever met content in WordPress kan werken.
Hoe werkt Gutenberg?
In de oude WordPress editor had je één grote pagina met content, met Gutenberg wordt de pagina in blokken verdeeld. Elk blok kun je eigenschappen geven. Bijvoorbeeld een tekst blok of een blok met een lijst (opsomming). Ook kun je eenvoudig van type veranderen. Verander een tekst erge; bijvoorbeeld in een quote.
Bij elk blok kun je eigen settings en een eigen layout gebruiken. En je kunt blokken opslaan om deze later nogmaals te gebruiken.
WordPress volgt hiermee andere website builders zoals Wix en Weebly. En visuele builders zoals Visual Builder en Divi.
De voordelen en nadelen van Gutenberg
Zoals met alles zijn er voordelen en nadelen aan veranderingen. Als je lang met WordPress werkt, zul je weer moeten wennen aan een nieuwe manier van werken. Maar het goede nieuws is dat het snel went!
De voordelen van Gutenberg
- Content maken en bewerken is intuïtiever geworden
- De backend lijkt meer op de frontend van de website
- Je hebt geen apart stortcodes meer nodig
- Je hebt meer opties om je content aan te passen
- Je hoeft geen aparte visual builder meer te gebruiken
De nadelen van Gutenberg
- Het is iets complexer geworden om te leren, de oude editor was eenvoudiger
- Conflicten met bestaande WordPress themes en plugins die er toe kunnen leiden dat een website niet meer werkt
Terug naar de klassieke editor
Wil je liever nog met de klassieke WordPress editor werken? Dat kan! Hiervoor moet je de plugin Classic Editor downloaden en installeren. Je kunt nu kiezen of je de klassieke editor altijd gebruikt of dat je wil switchen tussen Gutenberg en de klassieke editor. Onder het kopje Instellingen > Schrijven kun je je voorkeur aangeven.
Gutenberg en visuele builders
Als je een WordPress website met een visuele builder zoals Divi of Visual Builder hebt, dan kun je deze nog steeds gebruiken. Per builder zal het verschillend zijn hoe je Gutenberg kunt omzeilen. Raadpleeg hiervoor de website van de leverancier.