Een veelvoorkomend probleem bij WordPress websites is een trage website. Website eigenaren stellen zichzelf de vraag: “Waarom is mijn WordPress website zo traag?”. Er zijn meerdere antwoorden mogelijk op deze vraag. Lees verder in dit artikel om de mogelijke oorzaken van een trage website te achterhalen.
Waarom een trage website schadelijk is
Allereerst een kleine uitleg waarom een trage website schadelijk is. Het is schadelijk voor de bezoekers op je website en voor de posities in Google. Als een website er te lang over doet om te laden, zullen bezoekers afhaken. Zij zullen de website sluiten en een andere website bezoeken. Google vindt het belangrijk dat gebruikers een goede gebruikerservaring hebben en zal daarom een trage website lager waarderen. Daarbij komt dat steeds meer website bezoekers via mobiel internet komen en omdat de snelheid van mobiel internet verkeer trager is dan normaal internet, is het belangrijk om een snelle website te hebben.
Hoe snel is je website?
Er zijn verschillende websites waarmee je de snelheid van je website kan testen. Zo kom je er achter of je echt een trage website hebt. Duurt het laden van de website langer dan 2-3 seconden? Dan is er werk aan de winkel!
Lees ook: 4 websites om de snelheid van je website te testen
Oorzaken van een trage WordPress website
De oorzaak van een trage website is niet zo makkelijk aan te wijzen. De oorzaak kan één ding zijn maar ook een combinatie van verschillende onderdelen.
Meest voorkomende oorzaken van een trage website:
Trage hosting
Goedkope hosting kan aantrekkelijk zijn maar kan als nadeel hebben dat er veel websites op één server geplaatst worden en daardoor de websites traag worden. Kijk daarom altijd naar de snelheid van de provider en kies voor kwaliteitshosting in plaats van de goedkoopste optie.
WordPress themes
Slechte WordPress themes kunnen voor vertraging zorgen. Dit kan vooral bij gratis WordPress themes het geval zijn. Oorzaken van trage WordPress themes zijn vaak slecht geschreven code of themes die veel code produceren of onnodige code toevoegen. Verdiep je in het theme dat je gebruikt en kies eventueel voor een ander theme.
WordPress plugins
Met plugins gaat het vaak fout. Net zoals bij WordPress themes heeft het vaak te maken met slecht geschreven code. Een handige plugin (!) om te testen welke plugin vertraging veroorzaakt is de plugin P3 (Plugin Performance Profiler). Met de plugin kun je zien welke plugins voor vertraging zorgen. Ben je hier achter, dan kun je beslissen of je de plugin echt nodig hebt en indien dit niet het geval is, de plugin verwijderen.
Te grote afbeeldingen
Vaak realiseren website eigenaren niet dat afbeeldingen een website trager maken. Bijvoorbeeld door de afbeelding op de website te plaatsen zonder deze aan te passen. Dit is eenvoudig op te lossen door afbeeldingen eerste te bewerken voordat je deze op de website plaatst. Eventueel kun je ook nog een afbeelding optimalisatie plugin installeren.