Een WordPress theme framework is een hoofd theme waar alle functionaliteit en design elementen in geplaatst worden. Een framework moet je zien als een basis waar je op verder kunt bouwen. Door alle functionaliteit op één plaats te bewaren, kun je altijd veilig updates uitvoeren. Alle custom aanpassingen worden in een child theme geplaatst.
Voordelen van een WordPress framework
Door een framework te gebruiken, heb je als website ontwikkelaar meteen een basis waar je op verder kunt bouwen. Je kunt veel sneller een website ontwikkelen. Daarbij komt het voordeel dat je kan veranderen van WordPress theme zonder dat je de basis functionaliteit verliest. Je kunt makkelijker van theme wisselen.
De voordelen van een framework op een rijtje:
- Community; je kunt makkelijker ondersteuning krijgen bij vragen en/of problemen.
- Updates uitvoeren; je kunt het framework eenvoudig updaten zonder dat je styling of functionaliteit uit het child theme verliest.
- Makkelijker websites bouwen; doordat je al een basis hebt, kun je snel een website bouwen.
- Kwaliteit van de code; de code is over het algemeen goed.
- Functionaliteit; er is al veel functionaliteit standaard ingebouwd.
Bekende WordPress frameworks
Er zijn vele frameworks. En ook veel verschillende soorten frameworks. Zo zijn er gratis frameworks, frameworks met een drag en drop functie en frameworks die gebouwd zijn voor ontwikkelaars. Welke voor jou het beste is, is afhankelijk van je eisen en van je competenties.
Bekende frameworks zijn:
- Genesis
- Headway
- Themify
- Tesla Themes
- WPZoom
- Builder
- Thesis
Gratis frameworks:
- Beans
- Unyson
- Gantry
Waarom zou je een WordPress framework moeten gebruiken?
Omdat je makkelijker van layout wisselen. Als je een framework met een framework met een goede reputatie kiest, zoals bijvoorbeeld Genesis, dan is dit ook vaak een goede indicatie over de kwaliteit van het theme. Verder hebben frameworks vaak goede ondersteuning en support communities. Als je een probleem hebt, kun je makkelijk ondersteuning krijgen.