WordPress is op dit moment met meer dan 60 mijoen websites online het meest populaire open source Content Management Systeem. WordPress websites doen het vaak goed in de zoekmachines. Hebben WordPress websites een streepje voor bij Google of is er een andere verklaring voor het feit dat WordPress website hoog in Google staan?
Vooropgesteld Google heeft geen speciale relatie met WordPress. Ook is het niet zo dat je met een ander CMS of zonder CMS minder goede resultaten kunt bereiken. SEO is afhankelijk van veel factoren en het is zaak om deze consequent uit te voeren. Deze zaken worden in WordPress (vaak) automatisch geregeld en zorgen er voor dat WordPress websites het goed in Google doen. Zonder WordPress kosten deze werkzaamheden veel tijd en worden ze daarom vaak vergeten of helemaal niet uitgevoerd.
Het is dus niet zo dat Google WordPress websites beter waardeert omdat het WordPress is maar WordPress heeft een structuur waar zoekmachines van houden. Een WordPress website zorgt voor 80-90% van de technische SEO. Zo zijn onderstaande eenvoudig te regelen:
- Een goede url structuur
- Pagina titels en metatag description
- Koppen en tussenkoppen in je teksten
- Afbeelding optimaliseren (alt en title tags)
- Canonical url’s
Naast dat veel technische SEO werkzaamheden makkelijk te regelen zijn, heeft WordPress ook een paar tools aan boord die echt specifieke voordelen boven een statische website of andere CMS-en geven.
Publiceren en plannen van content is zeer makkelijk
WordPress is van oudsher een blog systeem en met dit blog systeem is het heel gemakkelijk om content te publiceren en in te plannen. Google houdt van actieve websites waar regelmatig content op geplaatst wordt. Dit is op de meeste WordPress websites van toepassing.
Google houdt van makkelijk indexeerbare structuur
De structuur van een WordPress website is zeer geschikt voor de spiders van Google om te doorlopen. De code en de structuur zitten voor zoekmachines logisch in elkaar waardoor het makkelijk is om alle pagina’s te vinden en te indexeren.
WordPress website = mobiel vriendelijke website
Tegenwoordig zijn de standaard WordPress themes responsive en de meeste themes die je aan kunt schaffen zijn dit ook. Een responsive website is goed op alle verschillende apparaten (laptop/desktop, tablet en smartphone) te bekijken en voor Google hebben responsive websites een streepje voor. Er is door Google zelfs een speciaal mobile friendly label voor mobiel goed toegangkelijke websites in het leven geroepen.
Veel SEO plugins
Er zijn voor WordPress vele handige plugins beschikbaar die je helpen om je WordPress website hoger in Google te krijgen. Een greep uit de mogelijkheden.
- Yoast SEO plugin; helpt jou om je website te optimaliseren. Je krijgt tips over hoe je de content kunt optimaliseren en nog veel meer.
- XML sitemap plugin; genereert automatisch een sitemap voor Google. In de Yoast SEO plugin zit trouwens ook een XML sitemap opties.
- Plugin voor automatisch interne links aanmaken; naarmate je website groeit wordt het plaatsen van interne links steeds lastiger. Met deze plugin worden deze werkzaamheden automatisch geregeld.
- Plugin om URL’s te redirecten.
- Plugins om pagina’s te cachen wat de snelheid van de website ten goede komt. Snelheid is een ranking factor voor Google.
- Plugin om ‘broken links‘ op je website te controleren.
Ping-O-Matic mechanisme om nieuwe content bekend te maken
Elke keer als je nieuwe content publiceert gaat er automatisch een melding naar social bookmarking sites, rss feeds and blog directories. Dit zorgt er voor dat content snel geïndexeerd wordt bij verschillende zoekmachines.
User generated content
In WordPress kun je commentaar onder een artikel of een pagina plaatsen. Deze zogenaamde user generated content zorgt voor een natuurlijk aanwas van tekst zonder dat je als schrijver hier iets voor hoeft te doen. De grootte van je website groeit op een natuurlijke manier en daar houdt Google van.