Als je een website hebt, wil je daar graag foto’s op. Een foto zegt immers meer dan 1000 woorden. Je gaat naar Google Images, zoekt op een afbeelding, download het en plaatst het op je website. Simpel toch?
Een afbeelding vinden is inderdaad niet zo moeilijk maar pas hier mee op! Je zult niet de eerste zijn die een gepeperde rekening van een advocaat krijgt omdat je een afbeelding gebruikt waar rechten op zitten. Vaak ben je er niet eens bewust van maar je kunt dus niet zo maar afbeeldingen downloaden en op je website gebruiken.
Meer informatie over het gebruik van foto’s op Internet kun je op deze website vinden.
Hoe kom ik dan aan afbeeldingen voor mijn website?
De mooiste foto’s zijn natuurlijk de foto’s die je zelf maakt of laat maken door een fotograaf. Maar helaas is dit niet voor iedereen haalbaar. Een goed alternatief is om gebruik te maken van zogenaamde beeldbanken. Dit zijn websites die afbeeldingen gratis of betaald aanbieden. Onder bepaalde voorwaarden mag je deze ook op je website gebruiken. Let hier dus altijd goed op!
Er zijn verschillende websites die afbeeldingen (gratis of betaald) aanbieden. De betaalde afbeeldingen zijn vaak beter van kwaliteit dan de gratis afbeeldingen. De prijs kan enorm variëren. Zo zijn er websites waar je al voor minder dan één euro per afbeelding terecht kunt maar ook websites waar je enkele tientjes per afbeelding kwijt bent.
Tip! Het inschrijven bij een betaalde foto website kost niets. Vaak krijg je één keer per week of maand een gratis afbeelding omdat je ingeschreven staat. Bij iStockphoto krijg je bijvoorbeeld elke maand een gratis illustratie, gratis audio- en video file en een gratis afbeelding.
Website met gratis afbeeldingen
Er zijn diverse websites waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden:
Website met betaalde afbeeldingen
- iStockphoto (onderdeel van Getty Images)
- Shutterstock
- Dreamstime (ook gratis afbeeldingen)
- Fotolia
Foto’s van Flickr
Flickr is een website waar gebruikers foto’s kunnen plaatsen en delen met anderen. Gebruikers kunnen dmv een licentie aangeven of de foto door anderen gebruikt mag worden. Je kan bij Flickr zoeken naar foto’s die onder de Creative Commons licentie vallen en onder bepaalde voorwaarden door anderen gratis gebruikt mogen worden.
Voor WordPress is er zelfs een handige plugin waarmee je in WordPress naar foto’s kunt zoeken.
Zoekmachines voor afbeeldingen
Een andere optie is om gebruik te maken van een zoekmachine voor afbeeldingen met Creative Commons rechten. Een zoekmachine voor afbeeldingen is bijvoorbeeld Gratis Foto Downloaden. Hiermee kun je in bijvoorbeeld Flickr en Google naar afbeeldingen zoeken.
Dit zijn mijn tips voor het vinden en gebruiken van afbeeldingen voor je website. Heb je zelf nog goede bronnen voor afbeeldingen? Laat het dan weten in het commentaar veld hieronder.
Vergeet niet om dit artikel via Social Media zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en/ of Google+ te delen.
hey ik ben laatst een auto blog begonnen en ik heb nog niet veel bezoekers of tenminste,… haast geen bezoekers. Hoe breng ik hier verandering in? mijn website heet instauto.nl
Hoi Melvin,
dank je wel voor de tips! Dat gratis inschrijven bij iStock lijkt me gewoon echt te doen, dat wist ik helemaal niet dat dat kon.
Ik heb een aantal mensen in mijn omgeving die erg van fotograferen houden. Ik dacht altijd dat ik hun misschien om fotos kan vragen. Maar uitgeprobeerd heb ik het nog niet. Is er iets waar ik dan op zou moeten letten?
groeten, Elfriede