Dé nummer 1 zoekmachine, Google, wordt dagelijks miljoenen keren gebruikt om te zoeken. Waarschijnlijk is de zoekmachine ook één van jouw meest bezochte websites. De kans is echter groot dat jij niet het maximale uit Google haalt. In dit artikel lees je handige tips waarmee je veel betere zoekresultaten te zien krijgt.
Het geheim dat de meeste geeks wel kennen maar voor “gewone websurfers” onbekend is, is dat Google zogenaamde zoek operators (search operators) heeft. Met zoek operators kun je je zoekresultaten aanzienlijk verbeteren en zul je dus beter en sneller vinden wat je zoekt. De zoek operator zorgt er voor dat je de zoekresultaten kunt filteren op bijvoorbeeld woorden of datum. De 10 belangrijkste zoek operators staan hieronder opgesomd met een voorbeeld hoe je ze kunt gebruiken.
1. Expliciet zoeken
Dit is handig als je precies de resultaten wilt zien die je opgeeft. Expliciet zoeken doe je door gebruik te maken van aanhalingstekens (“zoekterm”). Je zet je zoekterm tussen de aanhalingstekens. Zie hieronder de zoekresultaten voor de zoekterm tips voor betere website. De eerste keer met een simpele zoekopdracht en daarna met expliciet zoeken. Met expliciet zoeken worden alleen resultaten weergegeven die de 4 woorden in de opgegeven volgorde op de website hebben staan.
2. Woorden uitsluiten
Je wilt op een term zoeken maar één woord mag niet in de zoekresultaten voorkomen. Dit kun je doen door gebruik te maken van uitsluitingswoorden. Een voorbeeld is: “tips voor betere website” -dutchcowboys. Net zag je, in de afbeelding hierboven, op positie één in de zoekresultaten de website van Dutchcowboys staan. Resultaten met het woord worden nu niet getoond.
3. Zoeken op een website
Vaak wil je een zoekterm op een specifieke website vinden. Dit kan mbv Google ook al is er geen zoekformulier op de website aanwezig. Gebruik de zoek operator site om op een specifieke website te zoeken. Om bijvoorbeeld het woord conversie op deze website te vinden, tik je – conversie site:www.yadi.nl – in. In het zoekresultaat staan alle pagina’s van de website www.yadi.nl waar het woord conversie op staat.
4. Zoeken naar bepaalde documenten
Met Google kun je ook naar specifieke documenten zoeken. Je wilt bijvoorbeeld een Ebook over internet marketing vinden. Ebooks worden vaak in PDF formaat online gezet. Je kunt dus zoeken op “internet marketing” en filetype PDF.
5. Nummer reeksen zoeken
Een vrij onbekende zoekfunctie is het zoeken met nummer reeksen. Dit kan handig zijn bij het zoeken naar jaartallen. Bijvoorbeeld wie was wereldkampioen in de periode 1980 tot en met 1990? De zoekfunctie werkt alsvolgt: X..Y . De X is voor het begin van de reeks, de Y voor het einde van de reeks.
Voorbeeld:
6. Op vergelijkbare woorden en synoniemen zoeken
Deze zoekopdracht is handig als je op een zoekterm wilt zoeken en daarbij ook op een vergelijkbaar woord of synoniem. Dit kun je doen door gebruik te maken van de tilde (~).
7. Zoek op dit of op dat
Standaard zoekt Google op alle termen/ woorden die in de zoekopdracht staan. Stel je wilt dat alleen één van de woorden/ termen matcht, dan kun je de “OR” of operator (moet met hoofdletters!) of het “|” symbool gebruiken.
In onderstaand voorbeeld wordt op internet marketing of op online marketing gezocht:
8. Alle woorden moeten op de pagina voorkomen
Met de zoek operator “allintext” kun je zoekwoorden opgeven die op de pagina voorkomen. De zoek operator zorgt er voor dat er alleen resultaten getoond worden die alle opgegeven woorden op de pagina hebben staan.
9. Google als rekenmachine
Google biedt ook uitkomst als je even snel iets moet uitrekenen. Geef simpelweg de som op, bijvoorbeeld 12345 * 1,33, en Google rekent het voor je uit.
10. Google als omrekentool
Wil je weten hoeveel 110 US Dollar in Euro’s is? Gebruik dan Google! Wil je weten hoeveel 180 pounds in kilo’s is? Ook dit kan Google je vertellen.
Voorbeelden: 180 lbs in kg, om uit te rekenen hoeveel 180 pounds in kilo’s is en 110 us dollar in euro om uit te rekenen hoeveel 180 US Dollar in Euro’s is.